Szczepionka PMV - 01

Wirus pepino

Ochrona przed wirusem pepino

PMV – 01 jest biologicznym środkiem ochrony roślin zarejestrowanym w Polsce przeciwko wirusowi pepino. Szczepionka przeznaczona jest do ochrony upraw pomidora przed wirusem mozaiki pepino. Bazuje na unikalnym, łagodnym i stabilnym chilijskim izolacie Pep MV. Mechanizm „odporności krzyżowej” chroni rośliny przed agresywnymi izolatami wirusa oraz wszystkimi innymi rasami. Szczepione rośliny nie produkują marmurkowych owoców i nie wykazują innych jakościowych uszkodzeń. Skuteczność PMV – 01 dotyczy wszystkich rodzajów szklarni, podłoży i odmian pomidora, a także różnych warunków klimatycznych oraz typów oświetlenia. Od zarejestrowania w 2017 roku szczepionki w Polsce wielu ogrodników skorzystało z tej metody i uzyskało bardzo pozytywne wyniki. Ostatnio obserwuje się jednak niepokojące i błędne tendencje do zaniżania dawek szczepionki i stosowania jej w postaci mrożonej nabywanej poza oficjalnym systemem sprzedaży. W takich wypadkach producenci powinni być świadomi podejmowanego ryzyka i wiążącego się z tym niepowodzenia ochrony (każde opakowanie PMV – 01 posiada na etykiecie wyraźnie zaznaczoną datę przydatności do zastosowania)Zalecana dawka szczepionki to 4 l/ha przy zużyciu 160 – 300 l wody. Zaniżona powoduje wydłużenie okresu inkubacji wirusa (czas do uzyskania przez roślinę odporności) i zwielokrotnienie ryzyka wystąpienia objawów poszczepiennych na owocach pierwszego grona. W takim wypadku istnieje również wysokie ryzyko zaatakowania roślin przez agresywne izolaty lub inne rasy wirusa pepino (nie tygodni 6 ale o wiele dłuższy okres inkubacji) oraz wystąpienia mutacji i  ich szybkiego rozpowszechniania się  na uprawie.

Pierwszym etapem w postępowaniu jest bezpłatna analiza roślin na obecność wirusa pepino która pozwala na uniknięcie problemów związanych z zaszczepieniem roślin już zarażonych wirusem. Szczepić należy tylko zdrowe rośliny.

Kolejnym etapem jest zaszczepienie roślin pomidorów (możliwe także na rozsadzie) przed ich zakwitnięciem. Szczepienie spoźnione już kwitnących lub zawiązujących pierwsze owoce  wiąże się z ryzykiem występowania objawów poszczepiennych na owocach i znacznego obniżenia ich wartości handlowej. Ważne jest aby zaszczepić całą uprawę na jednej nie izolowanej przestrzennie powierzchni. Zaszczepienie tylko jej części na tej samej powierzchni stwarza ryzyko a właściwie pewność przeniesienia wirusa zawartego w szczepionce na pozostałe nie szczepione rośliny podczas pielęgnacji oraz przez owady w tym trzmiele. Niewielkie ilości szczepionki na tych roślinach mogą spowodować podobne objawy jak przy zaniżeniu dawki.

Ostatnim etapem jest poszczepienna analiza roślin (po okresie 6 tygodniowej inkubacji), którą można traktować jako test poprawności szczepienia. Oznaczenie wystarczająco wysokiej koncentracji łagodnego wirusa w roślinach stanowi dowód na to że uprawa jest w pełni chroniona przed agresywnymi izolatami oraz innymi rasami wirusa pepino.

PRAWIDŁOWE STOSOWANIE ZAREJESTROWANEJ I POCHODZĄCEJ Z LEGALNEGO ŹRÓDŁA SZCZEPIONKI PMV-01 JEST GWARANCJĄ SKUTECZNEJ OCHRONY PRZED WIRUSEM PEPINO

OPAKOWANIE

Plastikowa butelka o pojemności 1 l  zawierająca szczepionkę PMV – 01.

STOSOWANIE NA UPRAWIE

Powodzenie tej metody zależy od zastosowania pełnej strategii szczepienia.
Jej poszczególnymi etapami są:

  • dokładna dezynfekcja szklarni przed i po zakończeniu sezonu wegetacyjnego
  • laboratoryjna analiza próbek liści potwierdzająca obecność wirusa
  • szczepienie roślin poprzez oprysk roztworem PMV – 01
  • laboratoryjna analiza próbek liści po 6 tygodniach od momentu szczepienia potwierdzająca pełną ochronę

Szczepienie roślin odbywa się poprzez oprysk roztworem 4 L PMV – 01 rozpuszczonych w 160-300 l wody natychmiast po posadzeniu. ”Przyszczypanie” liści zaraz po szczepieniu zwiększa jego efektywność.

Szczegółowe instrukcje dotyczące procedur zamówienia szczepionki, pobierania próbek, zasad ustalania dawek i przebiegu szczepienia znajdują się na stronie w dziale NOWOŚCI.