ŚLIMAKI

Ślimaki są mięczakami należącymi do gromady Gastropoda

Ciało ślimaków całkowicie lub częściowo pokryte jest wapienną muszlą. Są zwykle jajorodne , jaja składają do podłoża. Związane z wilgotnym środowiskiem odżywiają się różnymi częściami roślin wygryzając w nich otwory lub zeskrobując tkanki. Żerując mogą przenosić patogeny, a wydzielanie śluzu pogarsza wartość konsumpcyjną i estetyczną roślin. Na młodych nasadzeniach mogą powodować gołożery stwarzając zagrożenie dla niektórych upraw pod osłonami, w odkrytym gruncie szczególnie podczas pochmurnej i deszczowej pogody. Zwykle mają do dwóch pokoleń rocznie. Mogą zimować w różnych stadiach rozwojowych, a gatunki pokryte całkowicie muszlą przeżywają długie okresy suszy w stanie ograniczonej aktywności.

Największe znaczenie jako szkodniki mają tak zwane ślimaki nagie ze zredukowaną szczątkową muszlą. Są to między innymi :

  • Pomrowik mały – Derocerus laeve
  • Pomrowik plamisty – Derocerus reticulatum
  • Pomrów walencjański – Lehmannia Valentina
  • Pomrów wielki – Limax Maximus
  • Ślinik luzytański – Arion lusitanicus