BLUESTIM

Bluestim jest naturalnym osmolitem czyli związkiem wpływającym na proces osmozy która polega na dyfuzji rozpuszczalnika przez błonę półprzepuszczalną rozdzielającą dwa roztwory o różnym stężeniu. Głównym jego składnikiem jest organiczny kompleks glicyna-betaina będący jednym z najsilniejszych związków antystresowych zwiększających odporność roślin na szok termiczny i wodny. Kumulując się w komórkach zapobiega nadmiernemu pobieraniu i wydalaniu wody regulując w ten sposób gospodarkę wodną i pokarmową roślin. Bluestim ogranicza niekorzystny wpływ ekstremalnych dla wegetacji warunków takich jak susza, wahania temperatury, nadmierne zasolenie i niedobór wody w podłożu. Zwiększa jędrność owoców i wydłuża termin przydatności do spożycia a także zabezpiecza przed pękaniem i suchą zgnilizną. Chroni ponadto delikatne tkanki wierzchołkowe pędów przed zasychaniem podczas upałów.

OPAKOWANIE I ZAWARTOŚĆ

Aluminiowa torebka zawierająca 2 kg preparatu Bluestim.

STOSOWANIE NA UPRAWIE

Stosować w formie oprysku na uprawach warzyw i roślin jagodowych w dawce 2 kg/ha a na roślinach ozdobnych, w uprawach iglaków i na trawnikach w dawce 4-5 kg/ha. Optymalnym terminem stosowania jest okres przed kwitnieniem roślin lub podczas kwitnienia, a także przed spodziewanymi przymrozkami, suszą lub zaistnieniem innych niekorzystnych dla roślin zjawisk stresowych. W miarę możliwości zabieg powinien być wykonany w warunkach wysokiej wilgotności powietrza co umożliwia dokładną i szybką penetrację tkanek roślinnych przez preparat. Zaleca się powtarzanie zabiegów co 3-4 tygodnie. Ilość zużywanej wody zależy od wielkości roślin i waha się w granicach od 150 do 2000 l/ha.