MĄCZLIKI

Mączlik – czym jest i jak go zwalczać?

Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) i Mączlik ostroskrzydły (Bemisia tabaci) należą do rzędu Pluskwiaki (Hemiptera).

Mączliki są owadami długości około 1,5 mm pokrytymi białawą wydzieliną woskową z charakterystycznie dachówkowato ułożonymi skrzydłami. W rozwoju występują 4 stadia larwalne. Pierwsze jest ruchome i płaskie a ostatnie zwane puparium przeobraża się w owada dorosłego, który składa jaja na spodniej stronie liści. Są polifagami żerującymi na bardzo wielu gatunkach roślin głównie na oberżynie, tytoniu, ogórku, pomidorze, gerberze i  bardzo wielu innych.

Szkodliwość bezpośrednia mączlików podobnie jak mszyc polega na ogładzaniu roślin poprzez ssanie soków liści które ulegają odbarwieniu, deformacji, więdną i zasychają. Wydzielana przez owady dorosłe i larwy rosa miodowa pokrywając liście i owoce stwarza warunki do rozwoju sadzaków które hamują procesy fotosyntezy i transpiracji. Uszkodzone owoce mają obniżoną wartość handlową.

Szkodliwość pośrednia polega na przenoszeniu podczas żerowania larw i owadów dorosłych wirusów, mykoplazm i grzybów będących patogenami roślin. W Polsce występuje kilkanaście gatunków mączlików – największe znaczenie w szklarniach mają dwa wyżej wymienione w uprawach gruntowych mączlik warzywny – Aleyrodes brassicae czy mączlik różanecznikowy Dialeurodes chittendeni.