Zwalczanie mączlików

Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) i Mączlik ostroskrzydły (Bemisia tabaci) należą do rzędu Pluskwiaki (Hemiptera).

Są owadami długości około 1,5 mm pokrytymi białawą wydzieliną woskową z charakterystycznie dachówkowato ułożonymi skrzydłami. Są polifagami żerującymi na bardzo wielu gatunkach roślin głównie na oberżynie, tytoniu, ogórku, pomidorze, gerberze i wielu innych. Szkodliwość bezpośrednia mączlików podobnie jak mszyc polega na ogładzaniu roślin poprzez ssanie soków liści które ulegają odbarwieniu, deformacji, więdną i zasychają. Wydzielana przez owady dorosłe i larwy rosa miodowa pokrywając liście i owoce stwarza warunki do rozwoju grzybni z rodzaju Capnodium (sadzaki), która hamuje procesy fotosyntezy i transpiracji. Uszkodzone owoce mają niską wartość  handlową. Szkodliwość pośrednia polega na przenoszeniu podczas żerowania larw i owadów dorosłych wirusów, mykoplazm i grzybów będących patogenami roślin. W Polsce występuje 15 gatunków mączlików – największe znaczenie w szklarniach mają dwa wyżej wymienione a w odkrytym gruncie mączlik warzywny – Aleyrodes brassicae.

Poniżej ↓ zapoznaj się z naszymi produktami do ochrony biologicznej roślin przed mączlikami.